Acasă Știință
Categorie:

Știință

Publicitate

Specialiștii sud-coreeni au creat nanoroboți pe bază de albastru de Prusia, un pigment bine cunoscut cu o culoare albastră strălucitoare. Roboții inovatori își propun să purifice H2O din cele mai mici particule de plastic.

Roboții sunt structuri organic-metalice capabile să rețină și să rețină nanoparticule nedorite.

Potrivit profesorului Wu Jackson, tehnologia are un potențial comercial semnificativ și ar putea fi utilizată pe scară largă în tratarea corpurilor de apă, a apelor uzate și a apei potabile. În plus, dezvoltarea ar putea fi utilizată pentru a elimina cesiul radioactiv, ceea ce este deosebit de relevant în lumina recentei controverse internaționale privind evacuările de la Fukushima.

Pagini: 1 2

Publicitate

Un grup de cercetători de la Universitatea din Birmingham a ajuns la o concluzie neașteptată în ceea ce privește natura reacției oamenilor la greșelile gramaticale în limba lor maternă. S-a dovedit că astfel de erori activează modul de apărare „fugi sau bate”, care poate fi văzut clar în bătăile inimii.

În cadrul unui experiment la care au participat 41 de voluntari vorbitori de limba engleză, au fost difuzate 40 de fragmente audio, iar jumătate dintre acestea conțineau erori gramaticale. În paralel, cercetătorii au monitorizat modificările ritmului cardiac al participanților.

Atunci când au fost redate fraze și propoziții cu greșeli gramaticale, ritmul cardiac al voluntarilor a crescut. Deși nu toți participanții și-au dat seama care era eroarea și nici măcar nu au putut reproduce regula încălcată.

Pagini: 1 2

Publicitate

Arheologii chinezi au descoperit rămășițele unui oraș înconjurat de ziduri datând din epoca bronzului, care includea un palat, un șanț, cimitire, gropi de sacrificiu, ateliere de olărit și o turnătorie de bronz.

Se precizează că orașul antic, cunoscut sub numele de Yaoheyuan, este situat la poalele Munților Liupan, în nord-vestul Chinei. La un moment dat, potrivit cercetătorilor, a fost un puternic centru politic și cultural care a înflorit în timpul dinastiei Zhou de Vest, care a durat între anii 1045 î.Hr. și 771 î.Hr.

Deși există și alte situri din epoca bronzului în această parte a țării, cercetătorii cred că Yaoheyuan a fost un centru regional, având în vedere varietatea structurilor găsite în timpul săpăturilor. Cercetătorii au subliniat că sacrificiile umane și animale erau o practică obișnuită în oraș, după cum indică abundența de morminte cu rămășițe de oameni, cai tauri, capre, oi, câini și alte animale îngropate alături de oameni.

Pagini: 1 2

Publicitate

Detectorul de muoni înregistrează semnale din astfel de interacțiuni.
La început, echipamentul grupului științific a înregistrat doar câteva semnale în fiecare zi, în timp ce cercetătorii se așteptau la o intensitate mult mai mare. Probabil, cu ipotezele lor era „dezacordată” materia întunecată nedetectabilă până acum.

Dar cazul a fost diferit atunci când echipamentul a fost plasat în minele de aur Stawell, la o adâncime de aproximativ un kilometru. În acest caz, radiațiile cosmice care ajungeau la instrumentele de laborator au fost reduse. Iar acum, cercetătorii au putut monitoriza mai precis nivelul muonilor.

Pagini: 1 2

Publicitate

Reconstrucția unuia dintre templele antice din Esna (Egipt) a adus o descoperire neașteptată: cercetătorii au dat peste o imagine creată în urmă cu aproximativ 2,2 mii de ani. Opera de artă îi înfățișează pe zeii Orion, Sotis și Anukis în bărci și, în plus, pe zeița cerului, Nut.

Orion corespunde constelației cu același nume, iar Sotis se referă la steaua Sirius, care a revenit pe cerul egiptean de Anul Nou. Acesta din urmă era sărbătorit în iulie, când Nilul începea să se reverse.

Potrivit credințelor egiptene, la puțin mai mult de trei luni după ce Sirius a fost văzut pe cer, Anukis a făcut ca inundațiile să se oprească și să se retragă.

Pagini: 1 2

Publicitate